МКФФ "Банатски вкусотии - традициите на моето село"

Международен кулинарно – фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” е събитие, което се организира от Народно читалище „Петър Парчевич – 1927” в партньорство с община Никопол и кметство село Асеново. Идеята се ражда след посещение на секретаря на чителището – Мария Иванова в подобен тип събитие в унгарският град Козард. Инициативата стартира през 2011 г. като проект към Сдружение „Платформа АГОРА” в тяхното направление „Фестивали”. Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулираните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения. Събитието бързо се развива през годините и постепенно въвежда нови категории и раздели, развива конкурсен характер и става все по- популярно, излъчвано по множество телевизии и отразявано в редица печатни  и електронни издания. 

Фестивала ще се проведе на 17.08.2019г.

Сподели

КРАТКО РАЗЯСНЕНИЕ

Състезания - конкурси

І. „Аз приготвих банатски вкусотии”

За пореден път Ви предизвикваме с конкурса -  да се опитате да приготвите някое банатско ястие. В случай, че не разполагате с рецептите може да си изтеглите цялата книга „Празнична трапеза от банатски ястия в село Асеново”

-          от нашите сайтове: www.asenovopp1927.alle.bg  , www.banatskivkusotii.alle.bg

-          или от този линк: https://dox.abv.bg/download?id=b30513fe03 

За кози конкурс трябва да сте приготвили и да донесете приготвеното ястието, когато ни го предадете ще получите само № , а на ястието ще бъде сложен същия № който имате и вие.

След оценката на журито ще бъдат присъдени награди в два раздела:

За гозба и За тестено изделие, а най – доброто  ще получи  приз за  „Майстор на банатско ястие”

 

ІІ. ”На живо от банатската кухня”

 

Изявени готвачи и любители ще приготвят храна заедно в открито демонстрационно ателие. Един от тях ще грабне приза „Баш майстор на банатското ястие”.

Записванията за любители ще бъдат на щаба на фестивала до 8:00 часа в деня на фестивала като бройката е ограничена.

 

ІІІ. „Година на прасето”

 

В тази кулинарна изложба, всеки, който иска да участва, трябва да  приготви и донесе храна със свинско месо или да е с формата на прасе. Храните се носят и записват в деня на фестивала и получават номера за участие за безпристрастно оценяване.

 

ІV. „През сълзи към победа”

 

Предизвикваме куражлиите да се включат за пореден път в едно забавно състезание. Целта е всеки участник да обели и нареже на ситно определено количество лук. Желаещите се записват в щаба в деня на фестивала до 08:30ч. Изборът ще бъде оценен въз основа на скорост и ще се има в предвид колко на ситно е нарязан лука. Победителят ще е един и ще получи специална награда и грамота.

 

V. „Всичките прасета на кюфтета”

Ще имате възможност да наблюдавате още едно състезание, при което заявилите читалища ще приготвят по собствена рецепта кюфтета - ние  предоставяме: кайма, олио, тиган, котлон, а вие носите подправки, според своята рецепта. Журито ще избере за победител кюфтетата, които са най-вкусни.

 

VІ. „Кой изяде кюфтетата?”

 

За втори път организираме състезание по надяждане. Този път то е за време. Бройката участници е ограничена на 20 човека, които трябва да изядат по 5 кюфтета – победителят е първият преглътнал и последната хапка. Записването за участие става на щаба на фестивала до 09:00 часа. За всички участници ще има грамоти за участие, а за победителя и специална награда.


2016

Благодарение на професионалистите от ЕТА-РАВА ТВ може да се потопите във фестивалната ни атмосфера

ФЕСТИВАЛ
ФЕСТИВАЛ
 
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg